Gevallen ijscrème

Acryl op canvas, 75 * 115 cm

Vroeger wilde ik altijd graag reclame schilder worden: mooie borden, gevels en banieren schilderen voor winkels en bedrijven. Ergens is die voorliefde blijven bestaan. Eenvoudig beeld, heel minimalistisch en gestileerd.

In mijn straat is een ijssalon en het deel van het Raam Museum op de hoek ligt er recht tegenover. Het is daar altijd druk en de dame die het runt is een vriendelijke. Om haar wat te plagen en om in thema te blijven heb ik dit werk gemaakt. Eens zien of ze er op gaat reageren. Wie weet.

En de foto is, wederom, geen goede representatie van het werk. Waarvoor, soort van, mijn excuses.

Wat me in dit geval opvalt is dat een digitale camera moeite heeft met het vastleggen van CMYK-kleuren. Ergens logisch, want digitale camera’s en smartphones werken met RGB als kleurprofiel. De achtergrond van dit werk is zuiver cyaan en de tonen roze zijn gemaakt van magenta. Het is onmogelijk om mijn smartphone camera (en vooral software) in te stellen op een ander kleurprofiel. Dat hebben we met name te danken aan Adobe, die een patent heeft op het proces om kleuren om te zetten naar een CMYK-profiel en dit geheel gesloten houdt (lees: niet open source maakt). Dit is dus de enige reden ook dat Adobe producten de voorkeur hebben bij ontwerpers. Verder zijn er geen goede redenen te bedenken, omdat open source alternatieven als GIMP absoluut niet onderdoen voor de gesloten zaken van Adobe. Maar dat is stof voor een gans andere post.

Martinus Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.