insecten

Terug naar de galerie

Het idee om insecten te schilderen werd geboren in de tijd dat ik nog aan graffiti deed. De detaillering, het buitenaardse gevoel dat ontstond wanneer zo’n dier werd vergroot op de muur en het effect wat het had op voorbijgangers, waren de redenen om dit subject te exploreren.

Bij het steeds verder onderzoeken middels muren en verf, stuitte ik steeds vaker op de limieten van de spuitbussen en de muren: het was te grof, te rudimentair om subtiele kleurverschillen en licht effecten weer te geven. Het was ook zeer moeilijk zichtbaar te maken, immers, de voornoemde beperkingen zorgden ervoor dat hetgeen ik voor ogen had niet overkwam op de kijkers.

De volledige overstap naar canvas tijdens het stoppen met graffiti was dus goed in de zin van: het diende de hang naar verfijning. Maar een canvas geeft niet de kick van een groot werk op een muur en het trekt, vrijwel onmiddellijk, een compleet ander publiek. Zeer veel veranderingen veroorzaakten roerige tijden.

De insecten hebben dus een veel grotere impact gehad tot nu toe dan ik had kunnen anticiperen. Je kunt het bijna als metafoor zien voor de werkelijke wereld: zonder die dieren, is ons bestaan onzeker te noemen en haalt het de vele biotopen onderuit op onze planeet. Door ze te gaan schilderen, kwam dat idee steeds sterker naar voren en veranderde het exploreren van schoonheid naar iets wat dichter tegen activisme aanleunt.

2019

Terug naar de galerie