De vragen van Proust

Nu vind ik interviews doorgaans vervelend, vaak omdat de vragensteller/journalist een interpretatie van de antwoorden publiceert en dus vind ik de pers in het algemeen best vervelend. Een veelvoorkomend onderdeel van websites is de lijst met veelgestelde vragen (FAQ), maar wanneer niemand op deze website iets vraagt, dan komt er ook niet zo’n lijst. In het echte leven daarentegen stellen mensen met grote regelmaat vragen, waarvan een groot deel eigenlijk niets of niet direct iets met schilderen van doen heeft.

En daar was de fameuze vragenlijst van Proust, voor deze site een soort van gulden middenweg tussen een interview en een lijst met veelgestelde vragen. In eerste instantie vond ik het wat narcistisch om die vragen te beantwoorden, maar heel welbeschouwd kan het geen kwaad en denk ik niet dat het een vorm van zelf-adoratie is. Misschien is het voor jullie juist eens leuk om te lezen wie de mens achter de schilderijen is?

Enfin, laat ik eens beginnen.

Wat is je favoriete karaktereigenschap?
Eerlijkheid met als tweede liefdevol zijn. Er zijn er nog wel meer die ik kan benoemen, maar die twee strijden om de eerste plaats.

Wat zijn je favoriete kwaliteiten in een man?
Op een eerlijke manier competitief zijn, zonder het haantjesgedrag uiteraard.

Wat zijn je favoriete kwaliteiten in een vrouw?
Ik kan helemaal smelten voor een vrouw met stijl en klasse.

Wat is je belangrijkste eigenschap?
Onderzoekend zijn, zelfs een beetje nieuwsgierig. Het drijft me echt naar nieuwe ideeën en dus ook weer nieuwe technieken. Vroeger las ik heel veel, van complete encyclopedieën tot de meest gekke magazines, helemaal gedreven door een hang naar kennis. Niet in de zin van een wetenschapper, maar gewoon omdat ik dat wilde. Nu is het meer praktiserend.

Wat waardeer je het meest aan je vrienden?
Dat ze zo verschillend en enorm creatief zijn, elk op hun gebied. Die grote diversiteit maakt hen zo waardevol voor me: ze hebben echt elk een eigen en behoorlijk uniek leven. Ik heb ook een grote hang naar creatieve mensen in het algemeen, dat maakt het leven gewoon boeiend.

Wat is de grootste fout die je gemaakt hebt?
Even vooropstellen: van niets heb ik spijt. Echt helemaal niets. Maar de grootste fout die ik ooit heb gemaakt, is beginnen alcohol te gebruiken. Nu ben ik daarmee alweer jaren gestopt en drink al die tijd geen druppel meer, maar de meest onverstandige dingen heb ik onder invloed van die kwalijke drug gedaan. En ben ik dus ook zeer content dat het geen deel meer uitmaakt van mijn leven.

Wat is je favoriete bezigheid?
Schilderen, muziek luisteren en verzamelen, over wetenschap lezen (natuur, kwantum fysica en astrofysica), films kijken (sciencefiction) en dat alles in een heel wisselende mate van interesse.

Wat is jouw idee van geluk?
Je niet gevangen hoeven voelen door zaken waar je zelf geen invloed op hebt. Emotionele, intellectuele, artistieke vrijheid is daarin het hoogste goed en dat kan mij zeer gelukkig maken.

Wat is jouw idee van ellende?
Onderdrukking door mensen waarvoor je nooit gekozen hebt. Armoede. Eenzaamheid. Liefdeloos zijn.

Als je niet jezelf mag kiezen, wie zou je dan willen zijn?
Dat maakt me niet echt uit, want ik vind het vereren van mensen nogal dom. Elke mens heeft immers zijn mooie en lelijke kanten en dus komt dat alles met dat pakket mee. Ik kan er dus geen antwoord op geven.

Waar zou je wel willen wonen?
Zuid Frankrijk of Spanje. Een ander ideaal zouden de Nederlandse Antillen zijn.

Wat is je favoriete kleur en bloem?
Alle kleuren en alle bloemen, natuurlijk.

Wie zijn je favoriete (proza) auteurs?
Michel Onfray, C.G. Jung, Friedrich Nietzsche, Niccolò Machiavelli, Isaac Asimov, Mary Shelley, Frank Herbert en nog talloze andere dames en heren waarvan ik al hun of wat werk heb gelezen.

Wie zijn je favoriete dichters?
Bob Minne, Drs P en dat was het eigenlijk al wel. Mijn minder serieuze mening is dat dichten is uitgevonden voor mensen die niet kunnen schilderen. Zonder gedichten zou voor veel mensen, die dichters dus, de wereld een pak erger zijn.

Wie zijn je favoriete helden in fictie?
Daredevil, Pinhead uit Hellraiser, Pietje Bell, vooral figuren die op de grens van held en antiheld balanceren kunnen mijn waardering wel krijgen.

Wie zijn je favoriete heldinnen in fictie?
The Red Queen uit Tim Burton’s versie van Alice in Wonderland, Jen Yu in Crouching Tiger, Hidden Dragon, Ellen Ripley in Alien en nog een hele rij met namen van fictieve dames die heel duidelijk zichzelf zijn.

Wie zijn je favoriete schilders en componisten?
Moet deze vraag nu echt? Dat is zo’n lange lijst, daar is geen beginnen aan en ik weet niet eens of er een einde aan komt. De eersten die binnenschieten zijn Piotr Ilyich Tsjaikovski en Vincent Van Gogh en gelijk daar achteraan komen namen als H.R. Giger, Monet, Brian Wilson, Jeff Lynne en nog massa’s andere creatieve helden en heldinnen.

Wie is je favoriete schilder?
Vincent Van Gogh. Niet alleen omdat die man zo’n fantastische colorist was, maar ook door de bewogenheid van zijn leven. Ik kan me er een beetje aan identificeren, want, net als die mens, schilder ik om het schilderen en vraag me telkens af waar het voor dient, wat het eigenlijk voor zin heeft. Kijkend naar de stapels canvassen om me heen en het gebrek aan publiek wat het wil kopen, versterkt dat idee alleen maar. Aan de andere kant is het juist een drijfveer om door te gaan met die zoektocht, die queeste naar het ultieme schilderij. Wat dat ook mag zijn.

Wie zijn je favoriete helden in het echte leven?
Mijn beide grootvaders. De ene heb ik niet echt gekend en de andere juist heel goed, maar ik draag van allebei hun naam en probeer daar ook naar te leven. Als een soort van erkenning?

Wie zijn je favoriete heldinnen in het echte leven?
Mijn moeder en mijn zus. Zonder hen zou ik absoluut allang niet meer leven. Ik heb heel veel met die twee mensen meegemaakt, wat hun heldenstatus alleen maar versterkt. Al zet ik ze niet op een voetstuk, want vereren van mensen doe ik niet.

Aan welke mensen uit de geschiedenis heb je het meest een hekel?
Politici, religieuze leiders en andere veroorzakers van serieus veel ellende voor nog veel meer mensen en ons leefmilieu. Dat soort mensen verdienen hun namen niet in geschiedenisboeken of literatuur, hooguit als voetnoot over hoe je dingen niet moet doen, wil je een hoger doel of zelfs maar beschaving bereiken.

Wie zijn je heldinnen uit onze wereldgeschiedenis?
Florence Nightingale, Marie Curie, Voltairine de Cleyre, de Mujeres Libres en nog veel meer vrouwen waarbij de woorden “samen”, “vrijheid”, “intellectueel”, “denken”, “zorgzaamheid” en “creatief” hoog in het vaandel staan.

Wat is je favoriete eten en drinken?
Weer al zo’n vraag die niet eenduidig beantwoord kan worden. Ik kook namelijk zeer graag en afgaande op wat de mensen om mij heen zeggen, niet eens zo slecht. Heel eenvoudige gerechten uit Nederland en België, maar ook zeer complexe gerechten uit Indonesië en India hebben de voorkeur. Net zoals mijn vriendenkring is de smaak op het gebied van eten en drinken zeer divers. Het kan uit alle windstreken komen, behalve eten uit grootkeukens of gaarkeukens. Dat vind ik doorgaans liefdeloze rommel. Veel fastfood uit doorgaans Amerikaanse etablissementen kan ik ook absoluut niet waarderen. Voor mij telt als eerste: met liefde en zorg gemaakt.

Wat zijn je favoriete namen?
Geneviève, Nelle, Amélie, van die namen waar ik even bij weg kan dromen en die gewoon mooi klinken.

Wat haat je het meest?
Apathie en onverschilligheid.

Welke karakters uit de wereldgeschiedenis haat je het meest?
De karakters die ganse bevolkingsgroepen uit eigen belang naar de zak helpen. Die verdeeldheid uitbuiten of creëren. Die willens en wetens onze natuur kapot maken of laten maken voor financieel of hiërarchisch gewin. Je vindt ze vooral terug in de politieke rangen of in religies en in de hogere rangen van bedrijven en instellingen die louter bestaan voor winsten en machtsmisbruik. Het is niet zozeer dat ik ze zomaar haat, het is aangevuld met een tomeloze walging voor dit soort figuren.

Welk militair evenement bewonder je het meest?
Het militaire evenement wat nooit is geweest of zal komen. Oorlog kent alleen maar verliezers en profiteurs.

Welke hervorming bewonder je het meest?
De transformaties die beschreven worden in de alchemie. In metafysica en mysticisme is de grote drijfveer hervorming of transformatie. Maar afgaande op maatschappelijke hervormingen, kan ik er eigenlijk geen noemen, want ze draaien allemaal uit op een soort van piramidespel waarbij de meerderheid het onderspit mag delven. Met als gevolg massa’s ellende en rampspoed. Ik denk dat de mens te conservatief en kleingeestig is voor zeer grote omwentelingen die zonder geweld of roven gepaard gaan.

Welk natuurlijk talent had je graag willen hebben?
Muziek maken.

Hoe wil je sterven?
Van extreme ouderdom en puissant rijk.

Wat is je huidige gemoedstoestand?
Ontspannen met een licht nerveuze ondertoon.

Voor welke fout heb je de meeste tolerantie?
Die gemaakt wordt uit pure onwetendheid, dus waarvan men echt niet kon weten dat het een fout was.

Wat is je favoriete motto?
Vroeger was dat “Cogito Ergo Solus”, Ik denk dus ben ik alleen, maar naarmate de jaren verstrijken, ben ik daar van af aan het stappen en wordt het meer en meer “Leef vandaag, want morgen is er niet”.

Martinus Geschreven door:

2 Reacties

 1. 11 december 2021
  Antwoord

  Mooi.
  Wat heb jij veel van je beide Grootvaders, het lezen en nieuwsgierig zijn, nergens doekjes omwinden.
  Liefs, Ma

 2. Martha
  12 december 2021
  Antwoord

  Door dit te lezen, ben ik blij dat we er zijn. Ik lees veel overeenkomsten tussen ons, en een paar grote verschillen, maar dat wisten we al.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.