biografie

(Foto gemaakt door Sandy Anciaux)
Martinus Hoevenaar (°1970) noemt zichzelf het liefst een mooie-dingen-maker, omdat hij vindt dat er aan het woord kunstenaar een wat elitair geurtje hangt. Sinds zijn jonge kinderjaren is hij niet weg te krijgen van teken- en schildersmateriaal en gaat dat maken-van-mooie-dingen voor op alles in zijn leven. Op wat tekenlessen op de middelbare school na, is deze mens volledig autodidactisch, wat zijn positie in de wereld van creatievelingen (die naar meer dan enkel creëren streven) uniek maakt.
Zijn creatieve ontwikkeling kwam rond 1983 in een stroomversnelling toen hij graffiti ontdekte. Obsessief schetsen maken, overal bijnamen op schrijven en al snel ook muren en rijdend publiek transport beschilderen werden de rode draad van zijn leven. Enkele jaren geleden, na 36 jaar zeer actief te zijn geweest, moest hij wegens medische redenen stoppen met deze rebellie in kleur. Drijfgassen en oplosmiddelen deden zijn lichaam geen deugd.
Tijdens de graffiti-jaren passeerden zich vele vormen van beeldende expressie en wetende dat graffiti geen eeuwigheid kon blijven duren, probeerde hij ze allemaal uit. Sculpturen maken van afval, improvisatie-theater, muziek spelen, maar ook canvassen, panelen en muren op conventionele wijze (met kwasten, penselen, airbrush en dergelijke) beschilderen. Dat laatste werd uiteindelijk gekozen, puur omdat hij met verf nu eenmaal groot is geworden.
Zowel vrije werken als werken in opdracht zijn er in veelvoud uitgevoerd. Dat geeft uiteindelijk een behoorlijke portfolio, waarin (soms met een lach, soms met een traan) gebladerd wordt. Als autodidact is dat het lesmateriaal, je maakt in principe je eigen schoolboeken en kiest ook voor je eigen leraren. Met sommige collega’s uit de creatieve branche is dan ook intensief samengewerkt of meegekeken in het atelier door de jaren heen.
Momenteel wordt er hard gewerkt aan een nieuwe tentoonstelling en zit er een eerste eigen boek in de pijpleiding. Dit gebeurt allemaal terwijl hij ook nog deeltijds werkt als fietsenmaker, om te voorzien in de primaire behoeften.
Tentoonstellingen en festivals:
- Raam Museum (solo, doorlopend en wisselend), Gent 2010 tot heden
- Atopia 1, residentieel atelier en expositie i.s.m. La Ville Perdue, Gent 2020
- Beestjes en andere zaken, solotentoonstelling, Artecu, Gent 2019
- Artecu, groepstentoonstelling, Artecu, Gent 2018
- Geluksvogels, installatie i.s.m. De Oogappel, Lichtfestival Gent 2018
- Gentse Lente, Gent 2013, 2014, 2015
- Kwantumabstracties, solotentoonstelling, Café Het Volkshuis, Gent 2010
- Bevrijding, solotentoonstelling, Café Het Volkshuis, Gent 2009
- Experimentele abstracties, solotentoonstelling, PC Sleidinge 2008
- Perspectieven en inzichten, groepstentoonstelling, PC Sleidinge 2007
- Projections, video projecties i.s.m. Dirty Brown Visuals, Off_Corso, Internationaal Film Festival Rotterdam 2001
- Citylights, abri-expositie i.s.m Off_Corso, Rotterdam 2001
- 10 Jaar overzicht, solotentoonstelling, Ziekenhuis Walcheren, Vlissingen 2000
- Cartoons en strips, solotentoonstelling, Café De Zet, Bergen op Zoom 1991